Spoznali smo delo farmacevtke

V sredo, 19. 04. 2023, nas je obiskala še Lukova mamica, gospa Mojca Babič, in nam predstavila poklic farmacevtke.

Z otroki se je pogovarjala o tem, da gremo, kadar zbolimo, najprej k zdravniku, nato v lekarno, kjer farmacevtu damo zdravstveno kartico in dobimo zdravila, ki nam jih je predpisal zdravnik. S sabo je imela različna zdravila (sirup, tablete, kapsule, pršilo, pastile …), ki nam jih je pokazala. Povedala nam je, da v lekarni lahko kupimo šumeče tablete, ki se raztopijo v vodi, sokove (na primer sok rdeče pese, ki pomaga pri slabokrvnosti), kreme za sončenje, milo za suho kožo … Vse to smo si seveda še ogledali. Izvedeli smo, da lahko pridemo v lekarno tudi samo po nasvet. Nato je otroke vprašala, kje imajo doma shranjena zdravila in jim povedala nekaj zelo pomembnega, in sicer, da otroci sami nikoli ne vzamejo zdravil,in to niti takrat, ko jih na primer boli grlo. Poudarila je, da otrokom zdravila lahko dajo samo starši.

Gospa Mojca je z otroki izdelala mazilo, sestavine katerega (belo in rumeno mazilo – mazilni podlagi, prečiščeno vodo, olivno olje) je stehtala in odmerila že v lekarni. S seboj je imela še pripomočke (patena, pestilo …), ki jih je pri izdelavi mazila potrebovala. Pri mešanju sestavin so ji otroci pomagali in s skupnimi močmi smo izdelali mazilo, ki smo ga dali v dva lončka. Nato smo si z njim lahko namazali roke. Lukova mamica je otrokom podarila še prikupne pobarvanke in zloženke Potovalna lekarna z napotki, kaj moramo imeti zraven, ko gremo na pot.

Gospe Mojci Babič se iskreno zahvaljujemo za obisk ter za zanimivo in poučno predstavitev svojega poklica, kot tudi za podarjene pobarvanke, zloženke in mazilo. Foto

(Visited 47 times, 1 visits today)